Zoek
Sluit dit zoekvak.

Over de juiste bandenspanning van uw winterbanden

De juiste bandenspanning van uw winterbandenc

Wist u dat u in de winter extra alert moet zijn op de bandenspanning van uw auto? Door de kou bestaat er de kans dat u met een te lage bandenspanning rondrijdt. Een goede bandenspanning zorgt niet alleen voor een veiligere rijervaring, maar heeft ook invloed op uw brandstofverbruik en de algehele prestatie van uw auto. In deze blog vertellen we u meer over de juiste bandenspanning van uw winterbanden. 

Welke bandenspanning voor uw winterbanden

De juiste bandenspanning voor winterbanden kan variëren afhankelijk van het type voertuig en de specifieke banden die u gebruikt. U kunt de correcte bandenspanning op drie verschillende plekken in uw auto vinden:  

  • In het instructieboekje van uw auto 
  • In het tankklepje van uw auto 
  • Op de sticker aan de binnenzijde van het bestuurdersportier 

Over het algemeen ligt de aanbevolen bandenspanning voor de meeste auto’s tussen de 2.0 en 2.5 bar. Maar in de winter wordt het sterk aangeraden om de bandenspanning met 0.2 bar te verhogen. Door de lagere temperaturen in de winter kan de lucht in uw banden krimpen, wat resulteert in een lagere druk. Dit kleine verschil kan een grote impact hebben op de grip en veiligheid van uw auto. 

Een te lage bandenspanning kan leiden tot verminderde grip op de weg, hoger brandstofverbruik en snellere slijtage van uw banden. Het is dus van essentieel belang om de bandenspanning regelmatig te controleren en aan te passen, vooral tijdens de winter. 

Invloed van de bandenspanning op uw verbruik

De bandenspanning heeft een directe invloed op het brandstofverbruik van uw auto. Te lage bandenspanning verhoogt de rolweerstand, waardoor uw motor harder moet werken en meer brandstof verbruikt. Als de spanning in de band al maar 1 bar te laag is, kan dit al tot 2% extra brandstofverbruik tot gevolg hebben. Een correcte bandenspanning kan daarom uw brandstofefficiëntie optimaliseren. Bovendien slijten zachte banden sneller en zult u deze eerder moeten vervangen. 

Een te hoge bandenspanning daarentegen kan net zo problematisch zijn als een te lage spanning. Wanneer de banden te hard zijn opgepompt, vermindert hun contactoppervlak met de weg. Dit kan leiden tot een verminderde grip, vooral op natte of gladde wegen, wat ten koste gaat van de veiligheid. Bovendien resulteert een te hoge bandenspanning in ongelijkmatige slijtage, voornamelijk in het midden van het loopvlak, wat de levensduur van uw banden aanzienlijk kan verkorten. Daarnaast is er een hogere kans op een klapband. Zorg daarom altijd dat uw banden op de juiste spanning zijn.  

Wanneer moet ik de spanning van mijn banden controleren?

Het is raadzaam om de bandenspanning van uw winterbanden minimaal één keer per maand te controleren en altijd vóór een lange reis. Temperatuurwisselingen kunnen de bandenspanning beïnvloeden; in de wintermaanden is het daarom extra belangrijk om dit regelmatig te doen. Controleer de bandenspanning altijd als de banden koud zijn, bij voorkeur na een nacht stilstaan, voor het meest accurate resultaat. De winterbanden zijn ‘koud’ als u er minimaal één uur niet, of minder dan 5 kilometer op gereden hebt. Als u de auto net gebruik heeft zijn de banden namelijk warm waardoor de bandenspanning veelal rond de 0.3 bar hoger ligt.  

U kunt uw bandenspanning controleren bij een tankstation of gewoon thuis. Bij een tankstation betaalt u vaak een klein bedrag voor het vullen van de banden. Thuis kunt u met behulp van een klein bandenspanning meetapparaat eenvoudig zelf de bandenspanning meten.  

Veilig op weg bij Autobedrijf Pompstra

Bij Autobedrijf Pompstra begrijpen we het belang van goed onderhouden winterbanden. Daarom controleren wij altijd de bandenspanning bij elke afspraak, zodat u veilig en zuinig de weg op kunt. Heeft u twijfels over de bandenspanning van uw winterbanden of wilt u meer advies? Neem dan contact op of kom langs bij Autobedrijf Pompstra. Wij staan voor u klaar om ervoor te zorgen dat uw auto in topconditie blijft tijdens de koudere maanden.