Ruitschade

Puin op de weg, snelle temperatuurswisselingen, inbraak. Ruitschade kan op veel verschillende manieren ontstaan. Ruitschade is heel vervelend, maar het is altijd belangrijk om er niet te lang mee door te rijden. Een klein sterretje kan groter worden en uitgroeien tot een flinke barst! Dan bent u verder van huis.

Wat is ruitschade?

Veel voorruiten van de auto worden tegenwoordig gemaakt van gelaagd glas. Dit is een soort glas dat niet in stukjes breekt, maar waar wel barsten en sterren in kunnen ontstaan. Kleine sterretjes kunnen meestal makkelijk hersteld worden, zonder het autoruit volledig te vervangen.
De achter- en zijruiten van een auto zijn doorgaans gemaakt van gehard glas. Dit type breekt wel en moet om die reden meestal wel volledig vervangen worden. Ook aan zonne- of panoramadaken kan schade ontstaan.

Er bestaan twee soorten ruitschade: een sterretje of een barst.

Ster in ruit

Een ster is schade aan de ruit van maximaal 3 centimeter. Een ster in de ruit kan door bijvoorbeeld temperatuurwisselingen uitgroeien tot een flinke barst. Daarom is het belangrijk om een sterretje in de ruit te laten herstellen.
Als u er op tijd bij bent, kan een sterretje in de ruit vaak worden hersteld met een harsinjectie. Is het sterretje niet groter dan een twee euro muntstuk, dan hoeft de ruit niet volledig vervangen te worden.
Hoe wordt een sterretje gerepareerd? Na het schoonmaken wordt er onder hoge druk een kleine hoeveelheid hars in het sterretje aangebracht. Deze hars wordt met UV-licht uitgehard. Dit zorgt ervoor dat de autoruit zijn oorspronkelijke sterkte weer terugkrijgt.

 

Barst in de ruit

Een sterretje kan uitgroeien tot een barst of een grote scheur in het raam. Schade groter dan een twee euro muntstuk is een barst en kan niet worden hersteld. De enige oplossing is dan om een nieuwe autoruit te plaatsen.
Niet alleen kan de barst bij doorrijden nog verder uitgroeien, het ontneemt ook het zicht op de weg. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Een barst in het gezichtsveld kan ook betekenen dat de auto niet door de APK-keuring komt.
Het vervangen van een autoruit wordt steeds complexer. Moderne auto’s beschikken vaak over technieken, zoals het rijhulpsysteem of gescheiden verwarmingssystemen in de ruit. Een andere moderne trend is het doorlopende voorruit, zoals een panoramadak.

Ben ik verzekerd tegen ruitschade?

U bent tegen ruitschade verzekerd als u een WA+ beperkt casco verzekering of een Allrisk verzekering afsluit. Let op! Als de ruitschade is ontstaan door een ongeval, valt het niet onder de dekken van de WA+ beperkt casco verzekering.

Ruitschade is niet alleen een sterretje of een barst, maar ook een ingeslagen ruit bij inbraak. De dekking verschilt per verzekeraar. Zo is bij sommige verzekeraars schade aan een panorama-, zonnedak of het glas van de koplampen ook meeverzekerd. Andere verzekeraars keren alleen uit bij schade aan de voorruit, achterruit en de zijruiten.
Krassen in de autoruit worden ook niet altijd vergoed.

Wat kost ruitschade?

Als u niet bent verzekerd tegen ruitschade, of u wilt uw no-claim niet kwijtraken kunt u de reparatie natuurlijk ook zelf betalen. Hoeveel ruitschade kost is afhankelijk van de soort schade. Een sterretje repareren kost minder dan het vervangen van de ruit. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van het merk, het type auto en de extra’s in de ruit, zoals een ruit met verwarming of een regen- of lichtsensor.

Voor ruitschade kunt u terecht bij Autobedrijf Pompstra! Maak online een afspraak of neem contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.