Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ruitschade

Puin op de weg, een snelle temperatuurswisselingen of inbraak. Ruitschade kan op veel verschillende manieren ontstaan. Ruitschade is natuurlijk erg vervelend, maar het is belangrijk om er niet te lang mee door te rijden. Een klein sterretje kan al snel groter worden en uitgroeien tot een flinke barst in de ruit!

WAT IS RUITSCHADE?

Veel voorruiten van auto’s worden tegenwoordig gemaakt van gelaagd glas. Gelaagd glas bestaat uit meerdere lagen glas met daartussen een kunststof laag. Dit maakt dat het glas niet in stukjes breekt, maar daardoor kunnen wel barsten en sterren ontstaan bij schade. Kleine sterretjes kunnen meestal makkelijk hersteld worden zonder dat de autoruit volledig vervangen wordt. De achter- en zijruiten van een auto worden vaak gemaakt van gehard glas. Dit type breekt wel en moet om die reden meestal wel volledig vervangen worden. Ook aan zonne- of panoramadaken kan schaden.

Er bestaan twee soorten ruitschade: een sterretje of een barst.
Ruitschade
Ster in de ruit

STER IN DE RUIT

Een ster is schade aan de ruit met een maximale grote van 3 centimeter. Een ster in de ruit kan door bijvoorbeeld temperatuurwisselingen uitgroeien tot een flinke barst. Daarom is het belangrijk om een sterretje in de ruit zo snel mogelijk te laten herstellen. Als u er op tijd bij bent, kan een sterretje in de ruit vaak worden hersteld met een harsinjectie. Is het sterretje niet groter dan een twee euro muntstuk, dan hoeft de ruit niet volledig vervangen te worden. Hoe wordt een sterretje gerepareerd? Na het schoonmaken wordt er onder hoge druk een kleine hoeveelheid hars in het sterretje aangebracht. De hars wordt met Uv-licht uitgehard. Dit zorgt ervoor dat de autoruit zijn oorspronkelijke sterkte weer terugkrijgt.
Barst in de ruit

BARST IN DE RUIT

Een sterretje kan uitgroeien tot een barst of een grote scheur in het raam. Schade groter dan een twee euro muntstuk is een barst en kan niet worden hersteld. De enige oplossing is dan om een nieuwe autoruit te plaatsen.

Niet alleen kan de barst bij doorrijden nog verder uitgroeien, het ontneemt ook het zicht op de weg. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Een barst in het gezichtsveld kan ook betekenen dat de auto niet door de APK-keuring komt.

Het vervangen van een autoruit wordt steeds complexer. Moderne auto’s beschikken vaak over technieken, zoals het rijhulpsysteem of gescheiden verwarmingssystemen in de ruit. Een andere moderne trend is de doorlopende voorruit, zoals een panorama dak.

BEN IK VERZEKERD TEGEN RUITSCHADE?

U bent tegen ruitschade verzekerd als u een WA+ beperkt cascoverzekering of een Allriskverzekering afsluit. Let op! Als de ruitschade is ontstaan door een ongeval, valt het niet onder de dekken van de WA+ beperkt cascoverzekering.

Ruitschade is niet alleen een sterretje of een barst, maar ook een ingeslagen ruit bij inbraak. De dekking verschilt per verzekeraar. Zo zijn bij sommige verzekeraars schade aan een panorama-, zonnedak of het glas van de koplampen ook meeverzekerd. Andere verzekeraars keren alleen uit bij schade aan de voorruit, achterruit en de zijruiten.

Krassen in de autoruit worden ook niet altijd vergoed.

VEELGESTELDE VRAGEN

Als u een sterretje in de ruit heeft of een barst in de ruit, is het belangrijk om niet te lang te wachten met de reparatie. Door weersinvloeden en temperatuurschommelingen kan een klein sterretje uitgroeien tot een barst. Dan is een ruit reparatie vaak niet meer mogelijk, maar moet de ruit worden vervangen. Maak, zodra u een sterretje of een barst ziet, direct een afspraak voor het repareren van de ruit of het vervangen van de ruit.
Niet bij iedere autoverzekering bent u verzekerd voor ruitschade. Heeft u een WA-verzekering dan wordt ruitschade niet vergoedt. Heeft een WA+ beperkt casco of een Allrisk autoverzekering, dan bent u wel verzekerd in het geval van ruitschade. Niet alle verzekeringen dekken alle soorten ruitschade. Controleer dit altijd bij het afsluiten van de verzekering. Dan komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.
Ruitschade kan verschillende oorzaken hebben. Opspattende steentjes of puin zijn veel voorkomende oorzaken van ruitschade. Ook plotselinge temperatuurwisselingen kunnen barsten in de autoruit veroorzaken. Bijvoorbeeld bij het ontdooien van de autoruit met kokend water, het aanzetten van de verwarming op de warmste stand met koud weer en het aanzetten van de airco op warme zomerdagen. Natuurlijk kan uw autoruit ook worden ingeslagen, bijvoorbeeld bij een inbraak.

ONS WERKGEBIED

Autobedrijf Pompstra is dé Franse Auto Specialist en Euro Repar Car Service garagebedrijf voor het Westerkwartier en omgeving. Vanuit onze vestigingsplaats Leek bedienen wij klanten in onder meer Leek, Tolbert, Kornhorn, Boerakker, Grijpskerk, Grootegast, Niekerk, Oldekerk, Zuidhorn, Aduard, Hoogkerk, Groningen, Haren, Eelde, Paterswolde, Peize, Roden, Zevenhuizen, Marum en Opende.
Pand van Autobedrijf Pompstra in Leek
Eigenaren van Autobedrijf Pompstra in Leek

“Mogen wij u binnenkort begroeten? U bent van harte welkom!”

Met vriendelijke groet, Edwin en Linda Pompstra
4.9/5

KLANTTEVREDENHEIDSCIJFER 8,9

Onze klanten waarderen ons met een 8,9. Bij Pompstra geldt: afspraak is afspraak. Wij voeren werkzaamheden nooit zonder uw toestemming uit.