Search
Close this search box.

Hoe maximaliseert u de actieradius van uw elektrische auto

Maximaliseer de actieradius van uw elektrische auto

Overweegt u de aanschaf van een elektrische auto maar maakt u zich zorgen over de actieradius? Of hebt u al een elektrische auto voor de deur staan en vraagt u zich af waarom u de beloofde actieradius niet bereikt? De actieradius van elektrische auto’s verschilt per uitvoering, maar wist u dat u zelf ook invloed heeft op het bereik van uw elektrische auto? Uiteraard bent u gebonden aan de capaciteit van uw accupakket, maar u heeft weldegelijk tot bepaalde hoogte invloed op het bereik. We vertellen u er graag meer over.

Elektrisch rijden en de capaciteit van het accupakket

De accucapaciteit is een cruciale factor voor het bereik van een elektrische auto. De capaciteit van een accupakket is de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden, dit wordt uitgedrukt in kilowattuur. Hoe groter de capaciteit, des te groter de potentiële actieradius, maar ook hoe groter de auto. Er past tenslotte in een kleine stadsauto niet hetzelfde accupakket als in een grote SUV. Al zijn er recente ontwikkelingen waarin in hetzelfde accupakket een hogere actieradius bereikt kan worden.

Echter, net als elke andere batterij, kan de capaciteit van een auto-accu na verloop van tijd afnemen. Toch garanderen de meeste automerken dat de accu niet onder de 70% komt binnen de eerste acht jaar of 160.000 kilometer. De praktijk heeft al uitgewezen dat vrijwel alle modellen van 5 jaar of ouder nog 80 tot 97% van de originele accucapaciteit hebben. Het merendeel zat zelfs nog boven de 90 procent. Regelmatig onderhoud en het vermijden van diep ontladen of overladen kan helpen de levensduur van de accu te verlengen en de capaciteit te behouden.

De invloed die u heeft op de actieradius

Het is een feit dat de actieradius van een elektrische auto voor een groot deel wordt bepaald door de capaciteit van het accupakket. Een grotere accucapaciteit betekent doorgaans een langere afstand die u kunt afleggen zonder tussentijds op te laden. Maar is dat het hele verhaal? Verre van dat. U, als bestuurder, heeft namelijk veel meer invloed op de actieradius dan u wellicht denkt. Welke invloed u precies kunt hebben op de actieradius leggen we graag aan u uit.

Rijstijl

Enigszins voor de hand liggend misschien, maar uw rijstijl is van grote invloed op de actieradius van uw elektrische auto. Rijden op de cruise control wordt aanbevolen om het bereik van je elektrische auto te vergroten. Door een constante snelheid te rijden zonder te veel remmen en optrekken rijdt u het zuinigst. Dit geldt niet alleen voor een benzineauto maar zeer zeker ook voor een elektrische auto.

Een agressieve rijstijl, met veel optrekken en hard remmen, verbruikt meer energie. Gelukkig maken veel elektrische auto’s gebruik van regeneratief remmen, wat energie terugwint tijdens het remmen, waardoor het bereik van de elektrische auto lichtelijk wordt verlengd.

Regeneratief remmen: een slimme energiebesparing

Regeneratief remmen is een systeem dat de kinetische energie, die normaal gesproken verloren gaat bij het remmen, omzet in elektrische energie en deze opslaat in de accu. Traditionele remmen werken door wrijving, wat resulteert in warmte en daarmee energieverlies. Elektrische auto’s daarentegen maken gebruik van de elektromotor om dit proces om te keren wanneer u het gaspedaal loslaat of afremt. In plaats van energie te verliezen, wordt energie teruggewonnen.

Wat dit voor u betekent, is dat elke keer als u vertraagt of remt, uw auto eigenlijk helpt om de batterij een beetje op te laden. Dit proces verlengt niet alleen de actieradius, maar vermindert ook de slijtage aan de traditionele remonderdelen, wat op de lange termijn kan leiden tot minder onderhoudskosten.

Het effect van regeneratief remmen is met name merkbaar in stedelijke omgevingen, waar vaak wordt gestopt en gestart. Hier kan het systeem voortdurend energie terugwinnen, wat het bereik van de auto aanzienlijk kan verbeteren.

Een agressieve rijstijl, met veel optrekken en hard remmen, verbruikt meer energie. Gelukkig maken veel elektrische auto’s gebruik van regeneratief remmen, wat energie terugwint tijdens het remmen, waardoor het bereik van de elektrische auto lichtelijk wordt verlengd.

Weersomstandigheden

Uiteraard heeft u geen invloed op het weer, maar het heeft wel veel invloed op de actieradius van uw auto. Een accu presteert het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Dus hoe kouder of warmer, hoe meer moeite de accu er mee heeft om de gebruikelijke energie te leveren. Daarom hebben fabrikanten van accu’s een geconditioneerd accupakket ontwikkeld. Dit type accupakket kan worden gekoeld of verwarmd waardoor de accu op ideale bedrijfstemperatuur gehouden wordt. Toch neemt de actieradius van uw elektrische auto in de winter en zomer af, maar u heeft hier toch enigszins invloed op. Hoe? Door slim om te gaan met uw klimaatregelsystemen.

Verwarming en airconditioning

Het gebruik van klimaatregelingssystemen in uw auto, zoals de verwarming in de winter en de airconditioning in de zomer, kan een behoorlijke invloed hebben op de actieradius. Ze gebruiken energie, wat direct invloed heeft op hoe ver u kunt rijden. Door efficiënt hier mee om te gaan, kunt u de invloed van het weer op uw actieradius beperken.

  • Zo bieden sommige elektrische auto’s de mogelijkheid om op afstand de airconditioning of verwarming alvast aan te zetten. Doet u dit als de auto nog aan de laadpaal staat, dan bespaart u hiermee op de actieradius. En u stapt ook nog eens in een verwarmde of verkoelende auto, handig en comfortabel dus.
  • Bent u vergeten thuis de auto alvast voor te verwarmen? Schakel dan in plaats van de algemene verwarming de stoelverwarming in. Stoelverwarming warmt snel op en omdat u praktisch op de verwarming zit heeft u het binnen korte tijd zelf ook weer warm.

Zuinig met gewicht

Belading van de auto kan verrassend genoeg een grote impact hebben op de actieradius van uw elektrische auto. Elk extra gewicht vereist meer energie van de accu om de auto in beweging te krijgen en te houden. Dat betekent dat een zwaarbeladen auto sneller de accu zal leegtrekken dan een lichter beladen variant. Het is daarom aan te raden om onnodige zware items uit de auto te verwijderen als u deze niet nodig heeft, vooral als u van plan bent een langere rit te maken.

Naast de belading is ook de bandenspanning van invloed op het bereik van uw elektrische auto. Een correcte bandenspanning zorgt voor een optimale rolweerstand. Te zachte banden verhogen de rolweerstand en hierdoor moet de auto harder werken, wat leidt tot een snellere verbruik van de accu. Door regelmatig de bandenspanning te controleren en indien nodig aan te passen, kunt u zorgen voor een optimale actieradius en bovendien slijten uw banden minder snel.

Het laadritme

Het laadritme, oftewel de frequentie en manier waarop u uw elektrische auto oplaadt, kan een aanzienlijke invloed hebben op de actieradius en de gezondheid van de accu op de lange termijn.

  • Diepte van ontlading (DoD): Het is een mythe dat u de accu van uw auto altijd volledig moet ontladen voordat u deze weer oplaadt. In feite kunnen herhaalde volledige ontladingen de levensduur van de accu verkorten. Veel experts raden aan om de accu meestal tot een niveau van 20-80% te houden, waarbij volledige ladingen en ontladingen slechts af en toe gebeuren.

  • Frequente snelladingen: Hoewel snelladers erg handig zijn, kan frequent gebruik van deze laders de accu op den duur belasten en de capaciteit ervan verminderen. Als u de actieradius op de lange termijn wilt behouden, is het raadzaam om snelladen te combineren met regelmatige langzamere laadbeurten.

  • Accutemperatuur: Het laadritme kan invloed hebben op de temperatuur van de accu. Herhaaldelijk snel laden, vooral bij hogere omgevingstemperaturen, kan de accu opwarmen. Elektrische auto’s hebben vaak koelsystemen om dit tegen te gaan, maar het is nog steeds iets om in de gaten te houden. Een te hoge temperatuur kan de levensduur van de accu verkorten en dus ook de actieradius verminderen.

  • Volledig opladen: Het is vaak niet nodig om de accu na elke rit volledig op te laden. Sterker nog, het constant opladen van de accu tot 100% kan op de lange termijn schadelijk zijn. Het is beter voor de gezondheid van de accu om deze meestal tot ongeveer 80-90% op te laden.

Uw elektrische auto koopt u bij Autobedrijf Pompstra

De actieradius van een elektrische auto wordt beïnvloed door diverse factoren, variërend van uw rijgedrag en de belading van de auto tot het laadritme. Hoewel sommige factoren buiten uw controle liggen, zoals weersomstandigheden, biedt uw kennis van deze invloeden u de mogelijkheid om het meeste uit elke rit te halen. Goed onderhoud, bewuste keuzes en regelmatige checks kunnen de efficiëntie van uw elektrisch voertuig aanzienlijk verhogen.

Overweegt u de overstap naar elektrisch rijden of bent u op zoek naar een upgrade? Bij Autobedrijf Pompstra vindt u een uitgebreid assortiment aan elektrische auto’s, zowel gloednieuw als occasion, van diverse topmerken. Maak de overstap naar een duurzamere, efficiëntere toekomst en bezoek vandaag nog Autobedrijf Pompstra om het perfecte model te vinden dat bij u past.

Veelgestelde vragen

Hoe nauwkeurig zijn de schattingen van de actieradius die door de fabrikant worden gegeven?

De opgegeven actieradius van de fabrikant is vaak gebaseerd op ideale testomstandigheden. In de praktijk kan de daadwerkelijke actieradius variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw rijgedrag en weersomstandigheden.

Hoger snelheden verhogen de luchtweerstand, wat betekent dat uw auto harder moet werken en dus meer energie verbruikt. Dit kan de actieradius verminderen.

Ja, de technologie en efficiëntie van accu’s zijn in de loop der jaren verbeterd. Oudere elektrische auto’s kunnen een lagere actieradius hebben vanwege de leeftijd en slijtage van de accu, maar ook omdat vroegere modellen vaak kleinere accu’s hadden met minder geavanceerde technologie dan de nieuwere generaties. Het is ook goed om te beseffen dat de algemene evolutie in de technologie van elektrisch rijden heeft geleid tot betere prestaties in recentere modellen.

Ja, zoals bij alle accu’s kan de capaciteit na verloop van tijd afnemen, wat kan leiden tot een verminderde actieradius. Veel automerken geven een garantie van 8 jaar op hun accupakket.